Word lid Bestel gratis

Zorgeloos op reis: Met een longziekte kun je meer dan je denkt

Om zo’n 1,2 miljoen mensen met een longziekte als astma en COPD, te helpen met een zorgeloze vakantie, heeft het Longfonds in samenwerking met artsen en andere deskundigen een aantal tips opgesteld. 

Het begint al met het kiezen van je bestemming. ‘Om maar een voorbeeld te noemen. Het kan leuk zijn om een tochtje met de scooter door Rome te maken, maar in dat soort stedelijke gebieden heb je kans op smog. Daar worden je longen niet blij van. Focus verder vooral op wat er wel kan, want dat is misschien wel meer dan je denkt. Zeker als je onze tips in ogenschouw neemt, ben je goed voorbereid. Luister verder goed naar uw eigen lichaam, ook op vakantie.’

De ervaren reiziger kent de onderstaande tips en adviezen. Voor de anderen:

Tips & adviezen:

Overleg de vakantieplannen met je arts of longverpleegkundige.

Neem eventueel extra medicatie (antibiotica en prednison) mee voor als je onverhoopt tijdens de vakantie juist meer klachten krijgen. Overleg van te voren hierover met je arts.

Neem een medicijnpaspoort mee (in het Engels). Je apotheek kan dat voor je uitdraaien. Misschien ook wat vertalingen van je klachten of aandoeningen zodat je het makkelijker kunt uitleggen.

Ga na of voor de reis of de bestemming een medische verklaring nodig is. Je arts kan deze opstellen.

Informeer naar de medische voorzieningen ter plaatse, of kijk nog beter van te voren op internet waar welke voorzieningen zijn.  

In vakantiehuisjes en hotels zijn de dekens en dekbedden vaak stoffig, neem bij een huisstofmijtallergie eigen slaaphoezen mee en allergiehoezen.

Vervoer medicijnen in de oorspronkelijke verpakking in je handbagage en stop een reservevoorraad in je koffer. Door de verpakking weet de douane dat het vrijwel zeker echte medicijnen zijn. Vul je pillendoosje pas als je op je vakantiebestemming bent.

Informeer naar een rookvrije vakantieplek en vraag of deze huisdiervrij is. Als het gaat om rookvrij, kan het verstandig zijn om even door te vragen. Is het terrein/resort volledig rookvrij of geldt dit alleen voor de binnenruimtes? In sommige landen gelden andere definities voor een rookvrije omgeving.

Bent je afhankelijk van zuurstof? Dat is geen reden om thuis te blijven. Je weet het misschien al, maar er bestaat een speciale organisatie, OTS (Oxygen Travel Services) die zorgt voor de zuurstofvoorziening op reis in binnen- en buitenland. Zij kunnen in vrijwel elk land ter wereld leveren, de kosten komen over het algemeen voor eigen rekening. De aanvraag kost vier tot zes weken. Ga je met de auto op pad, dan kun je soms de zuurstof zelf meenemen, afhankelijk van het systeem dat je gebruikt. Ook de vergoeding door de zorgverzekering verschilt per geval.

Geef bij een boeking altijd aan dat je zuurstof gebruikt en vraag je arts om een medische verklaring waarin ook het aantal liters per minuut dat u gebruikt staat.

Ga je naar het buitenland met medicijnen die onder de Opiumwet vallen (onder meer kalmerings- of slaapmiddelen en codeïne)? Neem dan een Schengen-verklaring mee. Informatie via hetcak.nl of bel 0800-21 08.

Voor andere vragen over longklachten en reizen kun je contact opnemen met de Longfonds Advieslijn 0900-2272596 (50 eurocent per gesprek).